Adaptation

Ik ben gek op films en series. Ik kan er geen genoeg van krijgen en ben dankbaar dat ik in het internettijdperk leef waardoor ik in een paar clicks de beste series en films kan kijken.

Plotwending
Rond het jaar 2000 (dat is slechts 17 jaar geleden) zag ik de film Adaptation waarin Nicolas Cage een dubbelrol speelt als tweeling Charlie en Donald Kaufman. Charlie en Donald zijn beiden scenarioschrijvers. Charlie werkt aan de adaptatie van een roman over lelies. Hij bewerkt deze naar een filmscenario. Dit personage legt de kijker uit dat iedere goede film een plotwending heeft. Een onverwachte wending in het verhaal dat het leven van de hoofdrolspeler op de kop zet. Het wordt ook wel een dramatische wending genoemd.

Adaptatie is aanpassen
Als mens zijn wij heel goed in staat ons aan te passen aan de leefomstandigheden die zich voordoen. Zowel fysiek en emotioneel als psychologisch. Adaptatie is aanpassen. Dat kan zowel een ontwikkeling van een nieuwe eigenschap als het verlies van een oude zijn. In de natuur is adaptatie een verandering die in een levend organisme plaatsvindt, waarmee het zich aan gewijzigde omstandigheden aanpast en is onderdeel van de evolutie. Bij de mens kunnen we dat bijvoorbeeld zien aan overblijfselen van onze staartwervels. We kunnen stellen dat de mens een groot aanpassingsvermogen heeft.

Maar wie bepalen jóúw leefomstandigheden? Pas jij jouw leven aan op anderen? Op wat er van je wordt verwacht? Leef jij zoals het hoort en pas jij je leven daarop aan? Vertel eens werkt het? Wordt je er enthousiast van? Leef jij het leven dat jij wilt?

Wil jij de hoofdrol of de bijrol?
Ga jij je leven aanpassen door het leven te gaan creëren zoals jij het wilt? Zodat jij weer de hoofdrol in jouw eigen leven gaat spelen in plaats van in het leven van een ander en af en toe in de bijrol opduikt in je eigen leven? Wie wil jij zijn? Meryl Streep of ‘…ik weet niet meer hoe ze heet…’?

Wat wil jij? Pas je je leven verder aan zoals het hoort of ga je voor een plotwending zoals in de film en geef jij nou eens zelf die draai aan je leven zodat je uit het verkeerde script kan stappen.

Welke plotwending wil jij? Laat je reactie achter.

Als je denkt; ‘Tanja help, ik heb een plotwending nodig kan jij mij helpen’, vraag dan hier een gratis Ongegeneerd Skype Moment met mij aan waarin ik jou in ieder geval 2 briljante tips geef waardoor je het veel makkelijker zult vinden om voor jezelf te kiezen.

Eén antwoord op “Adaptation”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *