Je Innerlijke Criticus heeft het goed met je voor

‘Je bent niet goed genoeg. Stel jij je maar niet te veel voor. Dat kan je echt niet. Je valt door de mand. Een meisje uit Twente doe maar gewoon dat is al gek genoeg. Je moet mensen niet lastigvallen. Jij bent het niet waard om geld te verdienen. Je hebt geen discipline. Je ziet er niet uit vandaag. Je bent te emotioneel. Huil je nou alweer, jankerd. Je kan nog geen zin foutloos spellen, je bent echt zo dom.’

Dat is nog eens een lekkere binnenkomer vind je niet? Heb ik je aandacht? Dit zijn zomaar een paar kreten van mijn innerlijke criticus die schreeuwde om aandacht. Hoe harder ik haar negeerde hoe harder zij ging schreeuwen. Ja mijn innerlijke criticus is een zij en ik noem haar tante Corry. Hoe en waarom zij zo heet kom ik later op terug.

Ik vind het leuk en interessant om nog meer te weten te komen over het wel en wee van de innerlijke criticus. In mijn honger naar informatie kwam ik het geweldige boek: ‘Je innerlijke criticus ontmaskerd’ van Hel en Sidra Stone tegen. Echt een aanrader als je meer inzicht wilt over hoe deze parasiet te werk gaat. Ik heb het boek al gelezen en voor nu neem ik je even mee in de wereld van de innerlijke criticus en mijn ervaringen.

Hij bedoelt het goed
Er was een tijd, toen ik nog geen idee had wat een innerlijke criticus was of waar die van mij vandaan kwam, dat ik alles voor waar aannam wat mijn innerlijke criticus zei. Ik zag hem voor mij: Met twee vingers in de lucht zweert mijn innerlijke criticus de eed: ‘Ik spreek de waarheid en niets dan de waarheid.’ Op de toon en felheid waarmee de innerlijke criticus kan spreken lijkt het dat hij de absolute waarheid in pacht heeft.

Als ik ook echt de ‘adviezen’ van mijn innerlijke criticus had opgevolgd en had geloofd wat hij zei dan had ik nooit auditie gedaan voor de theateracademie en had ik deze ook nooit afgerond. Dan was ik nooit in Amersfoort gaan wonen, had ik nooit gezongen bij Gluren bij de buren, was ik nooit gestopt met een baan die mij alleen maar energie kostte en was ik nooit mijn eigen praktijk als life coach begonnen en was mijn leven saai en deprimerend. Volgens mijn innerlijke criticus ben ik nooit goed genoeg. Ach ze bedoelt het goed. Wat zeg je nu Tanja! Al die negativiteit is goed bedoeld! Ja dat zeg ik inderdaad. Je innerlijke criticus heeft als taak je te beschermen tegen falen, schaamte en pijn. Je innerlijke criticus wil dat het goed met je gaat. Dat wil die al je hele leven. Vanaf kinds aan helpt de innerlijke criticus je aan te passen aan het leven en het leven stelt eisen waaraan je als kind niet direct kan voldoen. Het zorgt ervoor dat je dingen juist wel of niet gaat doen om liefde te ontvangen. Naarmate je opgroeit en volwassen wordt heeft de innerlijke criticus nog steeds dezelfde taak: Jou te beschermen. De innerlijke criticus behoed ons van het maken van fouten en falen. Het liefste voorkomt hij helemaal dat we bepaalde dingen gaan doen want dat is de veiligste manier. Beter voorkomen dan genezen.

De taakomschrijving van de innerlijke criticus
Net zoals je een perfectionist in je kan hebben die ervoor zorgt dat je alles perfect doet is de taak van de innerlijke criticus het geven van kritiek. Hij is snel, scherp en intelligent. Dwingend, hard en oordelend. Hij heeft als taak risico’s te voorkomen, je constant te waarschuwen dat jezelf niet voor gek zet en laat positieve feedback van een ander niet toe.

Misschien herken je dat wel als een ander zegt dat je jurk je zo mooi staat maar dat jij dat afwimpelt. Je stem van je innerlijke criticus zegt waarschijnlijk iets in de trant van: ’ja dat zegt ze tegen iedereen’ of ‘dat meent ze niet dat zegt ze alleen maar om je een plezier te doen.’ De innerlijke criticus slaat toe wanneer we kwetsbaarzijn omdat dat nou net dat is wat hij wil voorkomen. Kwetsbaarheid ziet hij als gevaar. En als de innerlijke criticus kwetsbaarheid registreert dan raakt hij acuut in paniek en gaat de aanval aan met zijn oh zo bekende teksten.

De macht van de innerlijke criticus is wisselend per persoon. De een hoort hem af en toe en heeft er weinig tot geen last van. Een ander hoort hem iedere dag en de stem weerhoudt hem of haar ervan een aantal stappen te maken: Een nieuwe baan aan te nemen, te gaan daten etc.  Maar het kan zelfs zover gaan dat jij niet meer de leiding over je leven hebt maar je innerlijke criticus. Wat dan?

Tante Corry
Jij bent niet je innerlijke criticus. Het is een stem gevoed door de normen en waarden, boodschappen en overtuigingen die je als kind hoorde van je ouders, broers en zussen, ooms en tantes, leraren, vriendjes en vriendinnetjes.

De meest hardnekkig boodschap van mijn innerlijke criticus is: ‘Je bent niet goed genoeg en je moet hard werken.’ Deze is verbonden met een situatie van toen ik een jaar of 11 was en mijn moeder een tijdje in het ziekenhuis lag. Mijn tante kwam thuis helpen en in mijn beleving was mijn tante boos op mij. Ik deed niet genoeg en moest helpen schoonmaken en opruimen en niet lui zijn. Mijn tante staat hierin symbool voor een generatie vrouwen die hard werken van huis uit hebben meegekregen. Niet zeuren maar doorgaan. Ze zijn allemaal slank, hebben kort haar en zijn van middelbare leeftijd. Mijn innerlijke criticus is dus een vrouw en ik heb haar tante Corry genoemd. For the record: Ik heb geen echte tante Corry.

Wil jij de macht terug over je leven? Negeer de stem van je innerlijke criticus niet langer maar luister naar de stem. Door je bewust te worden van de stem en zijn boodschappen leer je hem herkennen en kennen.

  • Schrijf de stem van je innerlijke criticus eens op. Doe dit een of meerdere dagen.
  • Lees de tekst na. Wat valt je op? Herken je iemand in de woorden? Zie je iemand voor je? Wat voel je?
  • Probeer je voor te stellen hoe je innerlijke criticus eruit ziet. Als je het fijn vindt om dit concreet te maken door te gaan teken o.i.d. doe dat dan.
  • Geef een naam aan je innerlijke criticus. Dit helpt je om hem niet meer als jouzelf te zien maar hiermee zet je hem buiten jezelf. Want weet je nog jij bent niet je innerlijke criticus.

Ik herhaal het nog een keer je innerlijke criticus heeft niet de waarheid in pacht!

Wil je samen met anderen vrouwen aan de slag je innerlijke criticus te leren kennen en het tij te keren zodat jij weer de leiding krijgt over jouw leven. Dan nodig ik je uit mee te gaan met mijn wandeling: ‘Stuur je innerlijke criticus het bos in’. Klik hier voor meer informatie.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met jouw innerlijke criticus. Welke dingen wil jij eigenlijk doen maar wordt je van weerhouden door de stem van jouw innerlijke criticus?
En wat is je ervaring met bovenstaande opdrachtjes. Laat je reactie hier achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *